VERSLAGEN

Thomas Kennes

Winter Universiade 2017 (Almaty, Kazachtsan)


Ik vloog op maandagochtend, een dag na het Europees Kampioenschap, richting Almaty (Kazachstan). Voor mij was dit de eerste keer dat ik buiten Europa een wedstrijd heb gereden. Viola Striegler heeft mij begeleid op de Winter Universiade. Viola was voor mij geen onbekende, want ik heb afgelopen zomer meerdere weken in Berlijn bij haar getraind. ‬‬
Mijn eerste indruk toen ik aankwam in het atletendorp was overweldigend! Alles werd vanaf het begin perfect georganiseerd en
bij vragen of problemen stonden en duizenden vrijwilligers voor je klaar.

Mijn eerste dag in Almaty begon eigenlijk al direct bij aankomst. Het tijdsverschil met Nederland is vijf uur (In Kazachstan is het vijf uur later). Ik kwam om 05:30 uur‬ in de ochtend aan in Almaty en mijn eerste training vond direct op diezelfde ochtend plaats om 11:45 uur op de Main Rink. Helaas heb ik deze training niet kunnen doen, mijn bagage was vertraagd en op dat moment was het nog onzeker hoe laat mijn bagage aan zou komen. De tweede training die dinsdag, om 17:25 uur, heb ik helaas ook moeten missen om deze reden.

Gelukkig kwam mijn bagage op woensdag eindelijk aan. Hierdoor was woensdag pas mijn eerste training na mijn korte kür, die vrijdag ervoor, op het EK in Ostrava.
Ik zat vol energie en was klaar voor mijn training. Mijn eerste training in Almaty was erg stabiel, waar ik veel zelfvertrouwen uitgehaald heb. Ook mijn training op donderdag verliep erg goed. Vrijdag moest het dan gaan gebeuren tijdens de korte kür.

Ik mocht als 7e in een groep van 36 mannen van hoog niveau mijn korte kür rijden. Op een prachtige ijsbaan, helemaal uitverkocht, heb ik een van de beste korte kuren van mijn carrière tot nu toe gereden. De adrenaline, kracht, en zelfvertrouwen die door mijn lichaam gierden was te gek. Ik werd zo sterk van de uitverkochte Almaty Arena. Mijn korte kür werd beoordeeld met 59,04 punten en dit was ook de beste score van mijn seizoen. Met 59,04 punten heb ik mij als 19e gekwalificeerd voor de finale. Dit was een geweldig gevoel. Eindelijk heb ik mij op een groot toernooi gekwalificeerd voor de finale, hetgeen mij de afgelopen twee jaar niet lukte.

Zaterdag heb ik mijn lange kür gereden. Mijn allereerste lange kür in een finale van een groot toernooi. Opnieuw in een uitverkochte Almaty Arena mocht ik aan de bak. Met een stabiele lange kür heb ik 115,53 punten gehaald, wat mij een 20e plaats opleverde bij de lange kür. Mijn totaalscore was 174,57. Deze totaalscore was genoeg om mijn 19e plaats te behouden in het eindklassement. Na mijn kür kon ik genieten van de wedstrijd met verschillende wereldtoppers.

Mijn wedstrijd was op zaterdag afgelopen, zondagnacht vloog ik weer terug. Weer terug in Nederland heb je pas echt in de gaten wat je meegemaakt hebt en dat het een ervaring is die je nooit meer zult vergeten! ‬